Minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) legt de schuld voor de onduidelijkheid over het ontslag van NS-topman Timo Huges volledig bij Carel van den Driest, tot vorige week de president-commissaris van NS. De voorzitter van de raad van commissarissen heeft hem verkeerd geïnformeerd, zei Dijsselbloem vanmiddag tijdens een Kamerdebat over staatsdeelnemingen, en twee weken lang verzuimd om de onjuiste informatie te corrigeren.

Op 5 juni maakten NS en enig aandeelhouder Dijsselbloem bekend dat president-directeur Huges zijn ontslag had aangeboden wegens betrokkenheid bij onregelmatigheden bij de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Zowel de raad van commissarissen als de minister hadden het vertrouwen in hem opgezegd. Op dezelfde dag stuurde Huges al een mail naar Van den Driest waarin hij ontkende ontslag te hebben genomen.

‘Begrijpelijke beslissing’

Pas op 19 juni bereikte die mail Dijsselbloem en de rest van de raad van commissarissen. Omdat de overige commissarissen ook vertrouwden op de informatie van Van den Driest, heeft Dijsselbloem nog “volledig vertrouwen” in hun functioneren. Op 23 juni heeft Van den Driest zijn functie ter beschikking gesteld omdat hij zich verantwoordelijk voelde voor de chaos rond het “beoogde ontslag” van Huges. Een begrijpelijke beslissing, vindt Dijsselbloem.

Kamerleden hadden veel vragen aan de minister over het ontslag van Huges. Kamerlid Aukje de Vries (VVD) noemde de gang van zaken “volstrekt onbegrijpelijk en amateuristisch”. Huges liet gisteren in deze krant via zijn advocaat weten dat hij, anders dan Dijsselbloem aan de Tweede Kamer liet weten, nooit ontslag heeft genomen. De zaak komt nu voor de rechter. Dijsselbloem: “Als de rechter oordeelt dat ik de Kamer onjuist heb geïnformeerd, dan komt dat omdat ik heb vertrouwd op de informatie van de voorzitter van de raad van commissarissen.” Bij NS wordt de president-directeur benoemd en ontslagen door de aandeelhouder, niet door de raad van commissarissen.

Iets anders moeten doen?

Op de vraag aan Dijsselbloem of hij iets anders had moeten doen, antwoordde hij:

Overigens lijkt Dijsselbloem er nog steeds van overtuigd dat Huges op 5 juni zijn ontslag heeft aangeboden. Hij sprak het vermoeden uit dat Huges later op zijn besluit is teruggekomen “om zijn arbeidsrechtelijke positie te versterken”. Dijsselbloem wil geen doorbetaling of ontslagvergoeding voor Huges, en wil de reeds uitgekeerde bonus over 2014 terugvorderen. Dijsselbloem:

“Er valt Huges veel te verwijten.”

Lees verder op nrc.nl…